De SSB velddag bij NOL wilden we dit jaar nog eens goed aanpakken. Freddy, ON7FL had nog op het laatste moment gezorgd voor een complete verrassing. Hij had een paar weken geleden een 2 element 40m beam aangekocht van Hy-Gain. Het model DIS72 is een model met hairpin mathing, en verkorte elementen, zodat de beam korter is dan de originele lengte van een 40m beam.

De Fam Geerits zag het weer helemaal zitten om hun locatie op de Bovenlee ter beschikking te stellen voor het eerste weekend van september. Wegens de afwezigheid van de brandweerauto van Tomas, werd een 2e mobile mast opgetrommeld. Rudi heeft namelijk 2 aluminium masten van het Duitse leger, en die kwamen goed van past! De dag ervoor hadden Rudi en zijn zonen Kevin en Sven de masten reeds ter plaatse gebracht en de 40m beam opgesteld samen met Freddy. De SWR bleek niet goed te zijn, en er werd besloten dit euvel op te lossen tijdens de velddag zelf. De opbouw begon zaterdag om 10h ’s morgens. Eerst werd het probleem met de hoge SWR opgelost van de 40m beam. Na de beam nog eens uit elkaar te schroeven, en te bekijken wat het probleem kon zijn, zagen we dat de beam nooit goed heeft kunnen werken. Na hier en daar een element te verlengen was de SWR perfect over een bandbreedte van nabij de 150 KHz. Dit is veel voor een 40m beam! Zo, de beam stond nu indrukwekkend rond te draaien op een hoogte van 26m. De 2e mast die voor de hoeve werd geplaatst, konden we maar op een hoogte van 20m zetten omdat niet alle stabiliteitspalen uitgeschoven konden worden. Bij een plotse hoge wind zou dit problematisch kunnen worden. De TH6DXX werd op deze mast gezet. Door een doordachte werkwijze, kon de beam gemakkelijk gemonteerd worden, wat resulteerde in tijdswinst tov andere jaren. Als laatste werd een dipool voor 80m aan de 26m hoge mast omhooggetrokken. De SWR was perfect!

Op de 20m mast werd de 160m dipool gemonteerd. De SWR bleek hier echter niet goed van te zijn. Serge, die zijn klimgerief bij had, klom in de mast en zag wat het mogelijke probleem was. We hadden ook de coax verwisselt om zeker te zijn dat ook hier geen problemen zouden optreden. De contest was dan reeds begonnen, dus moesten we om de SWR te kunnen meten, het station even stilleggen om geen stukken aan onze antenneanalyer te krijgen. Alle antennes waren operationeel. In de beginperiode zocht Anton naar mogelijke multipliers (landen) om zo extra punten genereren naar de eindscore toe. 10m was volledig dicht, 15m was heel mager, en 20m was redelijk mager, dus vele QSO’s konden niet gemaakt worden, en zeker al niet door zelf “CQ CONTEST” te roepen. Gelukkig was op dat zelfde moment de “All Asian Contest SSB” bezig, waardoor we hier een graantje konden meepikken. Er werden mooie landen gewerkt in het begin zoals Cyprus, Japan, Thailand, India en de Verenigde Emiraten. Als snel moesten we overschakelen naar 40m. Hier werden tot onze grote ergernis, zwakke signalen uit onze omringende landen vastgesteld, en daar komen normaal gezien het gros van onze punten vandaan. Malaysia, De Verenigde Emiraten werden wel gewerkt, maar echt “CQ” roepen had geen zin. Na welgeteld 5 uur stonden er nog maar 100 QSO’s in het log…… Tja dan maar naar 80m zeker…. Daar zat blijkbaar iedereen want het was zeer moeilijk om een vrij plaatsje te vinden. Eens gevonden ging het als een trein voorruit. In geen tijd werd onze score verdubbeld! In tussentijd kwam het volk opdagen om deel te nemen aan de BBQ. Een gezellige bijeenkomst moet ik telkens toch weer zeggen. Helaas was Frans; ON6MP niet aanwezig om weer te genieten van zijn nieuwe moppen, en zijn nieuwe creaties op het gebied van stoom. Rudi had een hersteld koffiemachine opgesteld, en dat naar de smaak van vele mensen! De generator bleef lustig draaien, en moest relatief weinig bijgevuld worden. Sylvain en Dirk zorgden voor het in stand houden van de BBQ, zodat niemand iets tekort zou komen! Inmiddels kwam de ene na de andere operator in actie achter het station. Tot ’s avonds laat werd er op 80m gewerkt. Dan was het tijd om over te schakelen naar 160m. Alle /P Belgen werden gewerkt, met uiteraard dikke signalen. Deze brachten extra veel punten op (10 punten). Engelsen, die ook actief deelnamen aan de velddag, mochten helaas niet QRV zijn op 160m, waardoor het gros van de QSO’s Duitsers en Belgen waren op die band. Tegen de ochtend was het zoeken voor stations. Blijkbaar waren er velen gaan slapen. Dan kwamen de lokale QSO’s op gang op 40m met Duitsland en Engeland, waardoor het aantal QSO’s aandikte tot 836 stuks. Bij het eindigen van het laatste QSO, werd In snel tempo alles ontmanteld, waardoor iedereen nog voor het donker thuis was, en nog kon nagenieten van de prachtige nazomer….
De NOL velddag verliep als een geoliede machine! Nagenoeg geen incidenten waren te melden, waardoor het ook dit jaar weer een geslaagde operatie werd dankzij op de eerste plaats de Fam Geerits, die weer door dik en dun gingen. Ook het “Peltteam” die zorgden voor de TH6DXX beam en de 40m beam, Serge met zoon voor zijn klimwerk, Henny voor de overheerlijke garnituur van de BBQ, de talloze operatoren die achter het station kwamen zitten, en de vele handen die ervoor gezorgd dat het weer super verlopen is.

Dank u!

Hier de score:

We hebben een korte video opgenomen. Klik hieronder om hem te zien

Klik hier!