Voorbije weekend was er traditiegetrouw de jaarlijkse grootste wedstrijd in het contest gebeuren. Het laatste weekend van oktober staat bij vele radioamateurs aangekruist in hun agenda. Dit jaar hadden we enkele nieuwe troeven. Zo had Rudi, ON7YT zijn 2 x 4 element OWA yagi’s voor de 20m band klaargemaakt om bij Luc te zetten. Er was geen plaats op de wei achter hem omdat de pompoenoogst nog niet voltrokken was. Naast Luc was er een wei die door dezelfde eigenaar verhuurd werd. Rudi had contact gezocht met de eigenaar. Die gaf zijn fiat om tijdens het contest weekend de mobiele mast te zetten op de wei met de 20m antennes. Het paardje dat in de wei stond werd wel wat beperkt in plaats maar had weinig hinder van het gebeuren.

De shack: De K3 van Elecraft + OM3500 PA / FT1000MP Mark V + OM2500HF PA

De voorbije week werd getest op interactie tussen de stations onderling. Op de meeste banden was dit goed maar op 80 en 40 meter hadden we een probleem. Er zat niets anders op dan filters bij te plaatsen om toch de gewenste onderdruking te krijgen, zonder dat er storingen op de andere radio te horen waren, of erger dat de ontvanger van de andere radio zou beschadigd raken. Hier werd de hulp van Patrick, ON4HIL ingeschakeld. Hij heeft namelijk Ranco filters die hoog vermogen aan kunnen. Na een laatste test was alles in orde! Dit jaar hadden we in tegenstelling met vorig jaar meer vermogen voor het multiplier station. Men had nu bijna 2 evenwaardige stations. De Expert 1K-FA moest plaats maken voor de OM power, de 2500HF. Het andere station had ook een OM power maar dan de OM3500A (autotune). De radio’s bestonden uit een K3 van Elecraft en een FT1000 MP Mark V. Gelogd werd er met N1MM, met een netwerk tussen de 2 stations.
Vrijdag nacht begonnen we eraan. Luc en Rudi was de eerste ploeg die van dienst was. Daarna kwam Anton en Marc opdagen, samen met een nieuw gezicht in het team, Frank ON9CC die speciaal uit de Voeren kwam om mee te doen. De eerste nacht was heel vruchtbaar voor 80m. Tot 9 uur lokale tijd en dus een hele tijd na zonsopgang konden we Amerikanen werken en hadden we reeds meer dan 70 landen gewerkt! 40m was een tegenvaller. Dit hadden we niet verwacht. Dan brak het uur van de waarheid aan. De 20m stack werd in stelling gebracht om met zijn vuurkracht richting het Oosten af te vuren….. Er kon lang op 20m band gewerkt worden, en op de andere banden werden de nodige multipliers gewerkt. Filip, ON8CF kwam ook nog kijken, en zag dat het goed was. Later kwam Dirk, ON5GS en Jan, ON6ZG die de nacht verder deed, vooral op 80 en 160m. Sommige stations waren echt moeilijk tot zelfs niet te werken. Daar is duidelijk nog werk aan de winkel. Ik raakte de tel kwijt hoeveel keer Jan geroepen heeft op D4C op 160m van de Kaapverdische Eilanden, maar het was veel! Uiteindelijk heeft hij hem dan toch in het log gekregen…oef!

De home made combiner voor de 20m stack (TNX Rudi, ON7YT)

Zaterdagavond hadden we nog een goede run richting de States op 80m, terwijl die op 40m weer uitbleef. Zondag werden we verrast door een goede run op 10m en op haalden we een gemiddelde van 4 a 5 stations per minuut op 15m! De banden waren goed open. Op 10m was het vooral Oost Europa en Centraal tot Zuid-Oost Azië. Luc had even een insteek om reeds laat op de avond te runnen op 20m richting Zuid Amerika en met succes! In no time hadden we CE, LU, PY en ZP in het log. Daarna werd de lang verwachte run naar de States op 40m een feit. Lang duurde de run niet, en de rest waren het Europeanen. De kaap van de 4000 QSO’s werd helaas net niet gehaald. Zoals het er nu uitziet, stranden we op de 13 plaats. Men grote kanonnen zoals DR1A, en LX7I die voor iedere band een stack hebben kan je je niet meten. Het was ‘fun’ en daar doen we het tenslotte voor!
We bedanken onze gastheer Luc weer dat we mochten komen, en Rudi die weer een zwaar weekend heeft gehad met het plaatsen van zijne stack voor 20 en het afwerken van de rotor van zijne ticring, en Rudi’s nieuwe concept met het luisteren op de SDR en het automatisch schakelen tussen RX en SDR! Dank aan alle operatoren: ON4AHF, ON4BR, ON4IA, ON5GS, ON6CC, ON6NL, ON6ZG, ON7YT en ON9CC!

CU in de CQWW CW contest!

Het resultaat: