Na een ‘bescheidde’ CW velddag achter de rug te hebben, was het tijd voor de SSB velddag. Hier is meer activiteit dan in de CW velddag. Met zo’n 40 inschrijvingen mogen we best stellen dat het velddag gebeuren nog steeds leeft in België. Rudi, ON7YT had wilde plannen in zijn hoofd en wou deze nog realiseren op korte termijn. Veel tijd had hij niet meer want over 14 dagen zou de velddag van start gaan. Met de komende CQ WW contest in het verschiet, had hij plannen om een OWA monoband beam te bouwen voor 20m. Waarom een OWA yagi?

2 ele 40m beam + 2x20m beam

Wel met een gewone 1 op 1 balun kan je direct voeden met 50 ohm. Je zit dus niet met transformatieverliezen. Hij had een plan voor een 5 of 6 element met een lange boom. Luc, ON4IA rade hem dat af en opteerde voor een stack met 2×4 elementen. Zo gezegt zo gedaan. De plannen werden gemaakt en gemoduleerd in EZNEC. Alles goed en wel maar hoe draai je die beams, en dan apart ook? Rudi kwam met een ticring die op één van de mastdelen gemonteerd zou worden en in zijn geheel rond de mast zou draaien.

Het ontwerp van Rudi’s ticring
ON7FL achter de FT1000MP

Alles moest in sneltempo gemaakt worden. Heel de familie heeft er hard aan gewerkt, en het resultaat mag gezien worden! Vrijdagavond moesten nog stukken antenne gezocht worden van verschillende antennes. Gelukkig werd alles teruggevonden bij verschillende leden. Ja er moet eens dringend inventaris gebeuren! Zaterdag was het opbouwen geblazen. 1 groep stak de 2x20m yagi’s in elkaar, terwijl de andere groep de 2 element 40m beam in elkaar stak. Als laatste was het de beurt aan de TH6DXX yagi die op een mast stond die niet helemaal uitgeschoven kon worden omdat de verstevigings poten niet uitgeschoven konden worden. Het was bijna tijd, maar de lage dipool voor 40, de dipool voor 80 en voor 160m moesten nog opgehangen worden, en de contest was al bezig.

Klik op de antenne die je nodig hebt

Freddy had een mooie schakeldoos voor ons gebouwd van QRO.CZ, waarbij 6 antennes geschakeld konden worden via een IP server, die via een UTP de schakelbox in de wei bediende. Op de pc kon geschakeld worden tussen de verschillende antennes! Wat een zaligheid om zo te kunnen contesten.

6 antenne ingangen + de combiner voor 3 antennes van QRO.CZ

Er werd begonnen met de hoogste band (10m) om daar enkele multipliers mee te pikken. Daar was men al snel uitgekeken. 15m dan maar…het zelfde verhaal. Niet veel actie. Dan 20m maar. Er kwam response maar niet echt veel. Onze velddag valt samen met de ‘All Asian Contest’, wat voor ons een voordeel is, omdat je zo extra landen kan werken. Enkel Azië natuurlijk want stations die binnen Europa werken en richting Azië roepen mochten niet gewerkt worden omdat zij enkel Aziaten mochten werken. Intussen was de 80m en 160m dipool ook in de mast gehangen en hadden we op één antenne na alles in de lucht. Op 40m kwam veel response omdat daar het meeste velddag verkeer plaats vind. De 2 element yagi deed wel zeker zijn job! Schakelen naar de onderste dipool voor 40m was meestal verloren moeite. De beam won altijd van de dipool. De onderste dipool ving veel storing op van de buren, terwijl de beam daar zo goed als geen hinder van ondervond. De kleinste signalen konden zo toch nog gewerkt worden. De teller stond al snel op 300 QSO’s! De eerste gasten kwamen reeds aan voor de BBQ. Zij hadden duidelijk al trek, hihi.

Het portabel station van Frans, ON6MP

Terwijl Henny met de groenten aankwam, deed Frans, ON6MP zijn intrede. Hij had de dag daarvoor reeds zijn portabel QO-100 Satelliet station op de vergadering laten zien. Nu konden we het zien werken in levende lijve. Met zijn schotel van 60cm doormeter en een uplink vermogen van 2,5 Watt maakte Frans een QSO over de Satelliet! Mooi om te zien. Frans did it again!

BBQ bij NOL

De schuur begon serieus vol te lopen met gasten, en de eerste worsten werden gebakken door Jan, ON6ZG. Gezellige boel weer met goede opkomst. Daarna begon het weer stil te worden en kropen de operators weer in de tent om de nacht door te brengen. 80m meter was weer in goede doen. Wat later werd 160m probeert, maar daar hadden we een verschrikkelijke SWR, terwijl dat er een goede SWR gemeten werd aan de antenne zelf. Er was dus iets mis met het relais van de 160m antenne. Even omschakelen naar een andere poort en we waren terug in business! De Belgen waren het best op 160m en 80m te werken. Op 40m was slecht tot niet mogelijk. Het viel weer op dat de Duitsers de overhand hadden, gevolgd door de Engelsen. Piet, ON4AMP is steeds een vroege vogel en stond om 5 uur al aan de tent om over te nemen. ’s Zondags was het pas tot rond de middag dat er wat gewerkt kon worden om 10 en 15m. Had de TH6DXX misschien wat hoger gestaan, dan hadden we waarschijnlijk wat meer Duitsers of Engelsen kunnen werken op die banden via de grondgolf? Meer zat er echt niet in voor 10 en 15m…. De score is beter dan vorig jaar terwijl volgens mij de condities slechter waren dan vorig jaar op de hogere banden. Wachten op betere condities!

Ik wil iedereen nog eens bedanken, speciaal aan de familie Geerits voor hun gastvrijheid, onze verschillende leden die geholpen hebben bij de opbouw en afbraak van het velddagstation, aan Ben voor de mooie foto’s, en voor het gezellig samen zijn want daar draait het tenslotte om. Nieuwe mensen aantrekken, gezellig met elkaar praten bij een stevige pint is vaak meer waard dan die vele QSO’s die in het log staan! Tot volgend jaar maar weer….benieuwd wat we dan weer uit onze mouw gaan schudden.

Het antennepark van ON5LL/p