September betekend het einde van de vakantie, maar het begin van het radioseizoen bij NOL. Omdat we niet meer gebruik konden maken van het stuk provinciegrond achter het QTH van Rudi, waren we op zoek naar een nieuwe geschikte locatie voor de velddag. Rudi stelde voor om eventueel de locatie aan de Bovenlee in Gruitrode te gebruiken. Rudi en Marleen hebben daar een hoeve gekocht die men verhuurd aan mensen die met hun gezin en eventueel hun paarden op vakantie willen gaan. Er is daar stroom, frigo’s, tafels en stoelen, kortom alles wat men nodig heeft om volk te laten eten.
De grote tent moest dus niet opgesteld worden, want er was plaats genoeg in de schuur. De hoeve zelf kon niet gebruikt worden omdat die verhuurd was aan iemand anders.

on5ll_p

on5ll_p_2-2

on5ll_p_3-2

Zaterdagmorgen was iedereen van NOL op post om op te bouwen. Er werd dit jaar enkel op HF meegedaan omdat Dirk, ON5GS niet erbij kon zijn en we geen vermogen hadden op VHF. We konden er 100% voor gaan op HF. 
Twee masten hadden we ter beschikking. De brandweerauto werd gebruikt voor de TH6DXX antenne. (beam voor 10 – 15 en 20m) en de mast van Rudi werd gebruikt om draadantenne’s aan te hangen. We hadden een dipool met 300 ohmse lijn voor 160m-80m en 40m, en een dipool voor 80m aan de mast van Rudi gespannen, en een aparte dipool voor 160m aan de ladder van de brandweerauto gemonteerd. De SWR van de beam kregen we in het begin niet goed. De PL plug bleek slecht te zijn. Door de beam naar beneden te halen en er een andere plug aan te solderen waren we binnen het half uur weer back-in business! De contest begon vroeger dan die in juni, maar we waren op tijd klaar met alles. Snel nog wat eten en we waren vertrokken…
De “All-Asian” contest was samen met de velddag georganiseerd. We werkten op de hogere banden enkel Aziaten en een handvol portabel stations. Voor het aantal landen telde het goed door want ieder land was een multiplier, en zo werd de score beter wanneer je zo veel mogelijk landen probeerde te werken. Op de 10m band was bijna geen verkeer te horen. Zelf CQ roepen had niet veel zin omdat de meesten Aziaten probeerden te werken. 40m was activiteit maar al snel schakelde men over in de vroege avond op de 80m band. Pasquale, ON3PAS was zeer gedreven en werkte vooral op 80m en 40m. Tomas, ON1TO hield zich bezig met het loggen van de stations. Al snel werden er vele stations gewerkt. Er was veel activiteit van voornamelijk Duitse en Engelse velddag stations. Later werd er regelmatig omgeschakeld tussen 160, 80 en 40m. Op 160m werden meestal Belgen gewerkt. Engelsen en Duitsers die met de velddag meededen niet, omdat die in SSB niet mochten uitkomen op 160m. Helaas want dan was de score uiteraard veel hoger geweest. Vanaf 6 uur begon het volk al toe te stromen voor de NOL BBQ. Henny had weer gezorgd voor de lekkere garnituur. Het vlees had Rudi voor gezorgd. Wegens het kwakkelweer was er niet zoveel volk aanwezig, maar er werd weer veel gelachen, gegeten en gedronken. Omstreeks 1h vertrok de laatste gast. Enkel Ernest, ON8WU en Rudi, ON4SOG was nog aanwezig tot laat in de avond. Het station bleef bemand. Af en toe werd de generator bijgevuld, en werd de operator van de nodige koffie voorzien…
Rudi, ON7YT was als eerste weer aanwezig. Marleen, ON6ZU volgde kort daarna om ons van een lekker ontbijt te voorzien. 80m en 160m was toen reeds dood, zodat er regelmatig tussen 20m en 40m geswiched werd. De Belgen waren slecht te horen op 40m, enkel QSO’s van meer dan 500 km waren mogelijk. Op de hogere banden werden de nodige multipliers bij elkaar gezocht, zodat het punten aantal snel omhoog ging. De display van de FT1000MP had precies ook een probleem want je kon niet zien op welke frequentie men juist zat. Het is te hopen dat we geen QSO’s buiten de band gemaakt hebben, hihi. Rudi kreeg plots het idee om eens een kijkje te gaan nemen bij de sektie Midden Limburg. Men had men ook een operationeel velddagstation met de call ON5JD/p. Het was al vanaf de jaren 80 geleden dat daar nog een velddagactiviteit werd geregistreerd. Destijds was dat met ON4XY en ON5NO. Oude rotten onder ons zullen dat beslist nog weten. Men was actief vanaf de scoutsterreinen in Genk (Don Bosco Termien). Een mooie locatie. We werden met open armen ontvangen door Jan, ON5JD, Martin, ON8CM, Peter, ON1PV en Michel, ON6MID. Men had een mooi legermastje van 10m hoog ter beschikking gekregen van iemand. Daaraan hing een FD4 antenne. Na een leuke babbel ging het dan weer richting Gruitrode om de laatste uren in te zetten.  Omstreeks 15h werden de laatste QSO’s gemaakt door Anton, ON6NL. Daarna werd alles in sneltempo opgeruimd, en omstreeks half 5 was alles opgeruimd en werd het velddagseizoen 2015 met succes afgesloten.

on5ll_p_1

Hierbij willen we volgende mensen speciaal bedanken voor hun hulp:
-    Rudi en Marleen, ON7YT & ON6ZU voor het ter beschikking stellen van hun prachtig gelegen landgoed.
-    Tomas, ON1TO voor het aanbrengen van zijn brandweerauto.
-    Benny, ON3BEN voor het maken van zijn mooie fotoreportage
-    Henny (dochter van Jos, ON2JF) voor de lekkere groenten
-     Iedereen die geholpen heeft met de opbouw van het velddagstation, en aan het gezellig weekeinde ondanks het slechte weer.

De score:

score_velddag