Zoals vorig jaar hadden we weer een prachtig QTH in Lommel om onze velddag te ontplooien. Er werd ingeschreven in de “all band 24 uur” klasse, dwz dat we alle banden vanaf 10m t/m 160m moesten activeren. Voor 6m hadden we ons nog niet ingeschreven tot op de dag van de velddag, omdat we “dachten” dat we geen antenne hadden. Gelukkig had Tomas, ON1TO kortelings een 6 element beam gekocht. Hij had ze nog nooit getest en moest nog in elkaar gezet worden. Ik belde Jacques, ON4AVJ op die verantwoordelijk was voor het VHF gebeuren, en vroeg hem of het nog mogelijk was om ons in te schrijven voor de 6m velddag…. Gelukkig ging dat nog, oef!

Rudi, ON7YT had reeds 60 stukken vlees besteld voor de velddag. De garnituur werd weer door Henny voorzien.

Zaterdag morgen was Tomas reeds vroeg van de partij. Normaal was de opbouw voorzien vanaf 10h maar omdat Tomas zijn winkel moest open houden, kon hij niet anders dan reeds vroeger te beginnen. Samen met Wil, ON3WIL werd de brandweerwagen klaargezet met daarop het “kanon” de 6 element TH6DXX antenne. In tussentijd was er een ander team bezig met de tent op te zetten. Ook de NOL mast was weer van de partij. Die werd samen met Wil, ON3WIL klaargezet. Piet, ON5JF puzzelde de 6m beam in elkaar en werd uiteindelijk op de NOL mast gezet. De 8KW generator stond even verderop met daarbij 2 kannen benzine. Gelukkig zag Wil op tijd dat er een 3e kan niet thuishoorde bij de generator, omdat die gevuld was met diesel….

Het klein tentje met daarin het HF station, een FT1000MP en voor 6m een IC706 werden op tijd gereed gemaakt. Voor de contest werden er door Anton reeds mooie QSO’s gemaakt in JT65A en MFSK144 mode. Er werd zelfs een Japanner op 6m gehoord maar helaas niet kunnen werken. De eerste indruk was dus dat de 6m antenne werkte!

Nu moest er enkel nog een W3DZZ antenne opgehangen worden voor 80m en 40m, met daarboven een 160m antenne. De 160m dipool werd ook nog op de dag zelf geknipt (2x37m) lang. De SWR was redelijk. Met een tuner krijg je uiteraard alles goed getuned…

Anton begon een uurtje vroeger op 6m (om 16h) terwijl het HF station pas om 17h kon starten. Al snel werd duidelijk dat 6m een fantastisch weekeinde tegemoet zou gaan want er werden van alle kanten dikke signalen waargenomen. Zou het dan toch een magische antenne zijn?

Op HF werd even later begonnen met het loggen van de eerste Russen en enkele stations uit Malaysia op 20m. Op de hogere banden werden er ook reeds mooie verbindingen gemaakt zoals met Hong Kong. Voor de rest waren het meestal verbindingen binnen Europa, was typisch is voor de tijd van het jaar.

In tussentijd kwamen de eerste gasten reeds aan om aan de BBQ deel te nemen. Al gauw werd duidelijk dat 2 bakken bier onvoldoende was voor de aanwezige massa. Snel werden 2 extra bakken bier gebracht om de dorst te lessen van onze supporters. De BBQ werd aangestoken en het feestje kon beginnen. Gelukkig hadden we buiten enkele druppels regen geen problemen om onze festiviteiten in open lucht te laten doorgaan. Dat was vorig jaar wel anders, weet je nog?

Rond 12h waren de meeste gasten vertrokken en bleven Marc, ON3MVL en ik nog over. Marc had nog een lange verbinding op 6m met Johny, ON4VJ en Eric, ON3EE. Terwijl had ik mij al wat kunnen verwarmen met een slaapzak die ik over de benen had getrokken om het wat warm te krijgen. De generator was pas bijgevuld, dus ik kon er weer even tegen. Tot half 4 lukte het nog maar dan kwam de vermoeidheid opzetten en werd alles uitgeschakeld. Zondag morgen rond 09h werd alles weer opgestart en waren we weer QRV op HF. Anton, ON6NL volgde kort daarna om de nodige kilometers bij elkaar te zoeken op 6m. Het is namelijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk kilometers per QSO sprokkelt om tot een goed resultaat te geraken. Zo merkte Anton dat bijna ieder QSO gemiddeld 1287 km opleverde!

Op HF leek het wel of iedereen nog aan het slapen was. Op 40m waren er opvallend weinig stations te  horen. Op 10 en 15 daarentegen werden er verschillende nieuwe landen gewerkt. Zelf roepen leverde hier en daar een opflakkering van activiteit op, maar de meeste portabel stations zullen nog een kater gehad hebben van vorige nacht, hihi. Constant werd er geswitched tussen 10, 15 en 20m. 40m bleef redelijk rustig.

Rond 15 uur werd de grote tent al tegen de vlakte gehaald, en om 16 uur maakte Anton zijn laatste QSO. HF moest dan nog een uurtje doordoen. Terwijl werden alle dipolen voor 160m, 80m en 40m naar onder gehaald zodat er nog minimaal werk was om op te ruimen.

Om 17 uur werd dan de generator ook stil gelegd en werd QSO nummer 782 in het log geplaatst. Dan duurde het niet meer lang of alles was gepakt en gezakt. Het was weer een prachtig weekeinde met veel volk over de vloer, en hebben we ons weer goed kunnen vermaken.

Hier de voorlopige resultaten:

Op HF: 782 QSO’s en in het totaal 195 landen gewerkt! Bedankt aan alle operatoren en het goede resultaat! Dank aan de operatoren: ON4IA, ON6NL en ON6CC

Op 6m:  127 QSO’s (94 in SSB en 33 in CW). In totaal hebben we 163522 km bij elkaar gewerkt. We logden 94 verschillende QRA locator vakken en 40 landen (SSB & CW). Een verbluffend resultaat en dat op één weekeinde! Proficiat aan de hele ploeg: ON1TO, ON4AMP, ON6LEO en ON6NL

Hierbij wil ik iedereen bedanken die het weer tot een succes verhaal gemaakt hebben! In het bijzonder Tomas, ON1TO; Wil, ON3WIL; Rudi, ON7YT en familie; Henny en de familie Stessens voor het lenen van hun prachtige locatie!

Tot in September in de SSB velddag, waarbij we dan te gast zijn bij Rudi, ON7YT.