NOL kan trots zijn om als één van de enige secties te zijn in België die ieder jaar 2 velddagen heeft! Dit jaar was dan ook niet anders. Dit jaar hadden we weer dezelfde locatie als vorig jaar, namelijk in Lommel, vlak aan de Nederlandse grens. Onze gastheer Nico heeft daar een prachtige locatie in de natuur, en een overvloed aan plaats. We schreven ons in voor de CW - en de VHF velddag. Op VHF werd 2m, 6m en voor het eerst 4 meter opgesteld! Op HF deden we mee in de sectie “All band” en dat voor 24 uur. Daarna werd dit aangepast in 12 uur omdat we maar met 2 operatoren waren.
Frank Debosere voorspelde geen goed weer. We wisten dus niet of we het droog konden houden tot het einde. Vrijdag, één dag voor de happening werd alles op een rijtje gezet tijdens de maandelijkse vergadering.

Anton, ON6NL is QRV op HF

De grote middelen werden weer ingezet. De brandweerwagen met een ladder van maar liefst 36m werd gebruikt om de 2x10 element yagi voor 2m op te zetten met in het midden een combinatie beam voor 4m en 6m. Voor HF hadden we de NOL mast van 16m hoog die al lang dienst doet om de HF antenne op te zetten, met name een TH6DXX van Hygain, een 6 element yagi die 3 actieve elementen heeft op 15m en 20m en 4 actieve elementen op 10m. Gain genoeg dus! Een dipool voor 40m van Leo, ON6LEO hadden we ook nog om in de NOL mast te hangen. Voor 80m en 160m werden dipolen op verschillende hoogten opgehangen (thanks Rudi en Patrick!)

Freddy, ON7FL; Marc, ON3MVL en Tomas ON1TO QRV op 2m en 6m

Zaterdag 4 juni om 10 uur werd er begonnen met de opbouw. De NOL tent van 8x4m werd in “no time” opgesteld onder deskundige begeleiding van Rudi en Marleen. De HF beam  kon niet in één keer gemonteerd worden op de NOL mast. Deze moest element per element op de “boom” gemonteerd worden. Wat we over het hoofd gezien hadden is dat we meer coaxen nodig hadden dan we bij hadden. Hier moesten we nog een tijdje op wachten. Voor 2m werd de FT-897D gebruikt, voor 4m en 6m een FT847 van Dirk, en voor HF een FT-1000MP. Yeasu rules, hihi! Gelogd werd er met N1MM.

Dirk was nog net op tijd met zijn 3 element yagi. Zo, voor VHF waren we klaar! Voor HF moest er nog een half uur gewerkt worden om ook dat station operationeel te maken. Hier werden voor het eerst nylon koorden gebruikt ipv stalen draden die dringend aan vervanging toe waren. De generator werd klaargezet en opgestart (thanks Wil!). Zeer zuinig, want voor 20 uur in totaal verbruikt deze generator maar 6 liter benzine!

Marc, ON6CC achter de BBQ

Tegen 6 uur begonnen de eerste gasten te komen. De BBQ werd aangestoken en waren we snel aan het eten, omdat de BBQ op gas werkte, en dit zo klaar was. Later op de avond kregen we nog een verrassing over ons heen. Een flinke plensbui gevolgd door hagel. De hagelbollen hadden een diameter van zo’n 3cm… Gelukkig had de tent geen problemen met het water.

De ravage tijdens de hagelbui...

Het water trok gelukkig snel weg tegen de avond. Rond 12h ’s avonds vertrokken de laatste gasten. Enkel het HF station was nog operationeel. 160 en 80m werkte bijzonder goed. Er werden Amerikanen gewerkt op 80m met 100W! Op 160m werden er dikke signalen waargenomen over heel Europa. Om 4 uur ’s morgens ging het licht uit en de generator werd stilgelegd. Tegen de ochtend kwam Tomas als eerste weer opdagen om verder te doen op 2m en 6m.

Op 2m waren de condities normaal maar de activiteit was zeer zwak.
Gelukkig wisten we nog enkele mooie Fransen en een Deen te werken en kwamen op een totaal van 36 stations.

Op 6m was het ook heel stil totdat er voor een half uurtje een sporadische E opening was. Er werden een paar hele mooi DX stations gewerkt in Griekenland en zelfs één in Kreta. Al gauw meer dan 2200 km! 
Er stonden op het einde 30 stations in het log. 

Op 4m waren we ook ingeschreven.
Op de valreep wist Dirk op het laatste nog 3 Belgen te werken,
waardoor we hier gewonnen hebben omdat we als enige ons daarvoor hadden ingeschreven.
De antenne opstelling deed het geweldig, de operators waren heel actief en de radio’s gaven met 50 Watt genoeg power maar..... er waren eenvoudig geen tegenstations te vinden! In september zal dit heel zeker veel beter zijn!

Op HF waren we op alle banden QRV. Uiteindelijk met 500 QSO’s in het log mogen we best tevreden zijn omdat we ons ingeschreven hadden in de 12 uur klasse. We waren maar met 2 operators, wat eigenlijk wat te weinig is om 24 uur te overbruggen. Enkele CW operatoren zouden welkom geweest zijn.
Uiteindelijk stopte we vroeger dan normaal omdat de tent droog in kist moest geraken. Er kwam namelijk nog meer slecht weer. Om 17h was alles opgeruimd en konden we terug naar huis.

Hierbij willen we iedereen nog eens bedanken om dit mogelijk te maken!

Vooral onze gastheer Nico willen we bedanken om zijn terrein ter beschikking te stellen.  Het “groenten-team voor de BBQ” Nelly en Aster voor hun bijdrage. Ook Marleen, Rudi, Tomas, Freddy, Anton, Leo, Jos, Benny, Piet (ON4AMP), Piet2 (ON5JF), Rudi2 (ON4SOG), Marc (ON3MVL) Dirk en Wil!

TH6DXX - 10, 15, 20 Meter

2 x 10 el. 144 MHz, 3 el. 6 meter, 3 el. 4 meter

Generator 8 Kw

Aster bij het maken van de groenten voor de BBQ

Ook Nelly zette haar beste beentje voor tijdens de BBQ

Uitslag HF:

Verslag ON6CC