Het idee bestond al langer om nog eens een activiteit te organiseren binnen NOL.
Anton ON6NL en Leo ON6LEO kwamen met een idee af om de dodendraad te activeren vanuit Molenbeersel.
Dit omdat het exact 100 jaar geleden was dat de dodendraad op de landgrens tussen België en Nederland opgezet werd door het destijdse Duitse leger in 1916. België was in die tijd bezet door de Pruisen(Duitsers), en Nederland was neutraal.
Deze dodendraad startte in het uiterste westen in Knokke en liep zo door naar het uiterste oosten en eindigde in de stad Aken (Duitsland).
Vele mensen probeerden zo de landsgrens over te steken om te vluchten of om goederen te smokkelen.
Vele lokale mensen wisten nog niet wat elektriciteit was en zo gebeurde het geregeld dat er iemand dodelijk geëlektriseerd werd door de draad waar er een dodelijke spanning van 2000 Volt op stond.
Op activiteit werd enthousiast binnen de club op gereageerd, en zo stelde we het weekeinde van 23 en 24 april voor.
Een speciale roepnaam werd aangevraagd. Aanvankelijk werd OP100WIRE aangevraagd,
maar omdat de UBA voorstelde om OP16WIRE te gebruiken ivm met het diploma “14 – 18”,werd via hun de call OP16WIRE aangevraagd aan het BIPT.
In tussentijd werd er met de voorbereidingen begonnen.
Enkele bestuursleden bezochten de locatie.
Het terrein zelf was goed toegankelijk met de auto en had plaats genoeg om antennes te plaatsen.
Gedacht werd om enkel de banden te gebruiken waaruit de meeste QSO’s uit zouden voortvloeien.
17m, 20m, 30m, 40m en 80m was daarom aangewezen, met ook een 2 meter station dat via de repeater of op een rechtstreekse frequentie voor verbindingen zou zorgen.
2 stations met een amplifier zouden opgesteld worden, met eventueel een 3e station voor digitaal gebruik (PSK, RTTY,etc.)
Er was één probleem en dat was dat er geen elektriciteitsaansluiting aanwezig was op het terrein,
dus moesten we een generator hebben die zwaar genoeg was om ons van de nodige stroom te voorzien.
Wil ON3WIL kwam ons uit de nood helpen met zijn nieuwe generator die maar liefst 8 KW aan vermogen kon leveren.
Een paar dagen voor onze operatie waren we toch wel even bezorgd want we hadden nog steeds geen vergunning ontvangen van het BIPT. Na enkele interne telefoontjes ontvingen we op de valreep onze fel begeerde vergunning .
Zaterdag om 10 uur waren we massaal afgezakt in Molenbeersel met veel materiaal. We hadden een HEX beam voor 17 en 20m bij. Deze werd gemonteerd op de NOL mast op een hoogte van 14m. Een dipool voor 40m, een delta loop voor 80m. Voor 30m hadden we een vertical met een 16 tal radialen die op een afstand van 50m van de shack stond. Een 2m antenne werd bovenop de ladder van de brandweerwagen geplaatst. De grote NOL tent was ook weer van de partij. We hadden op korte golf een FT1000MP met een zelfbouw lineair van 1Kw, en als 2e station was er een IC706 voor de digitale modes. Pas later kwam er de kleine KX3 bij met de nieuwe Expert lineair. De kleine KX3 kan maar maximum 10W uitsturen, genoeg om de Expert aan te sturen die er vlotjes 1Kw van kan maken….geniaal!
In korte tijd stond de NOL tent recht onder leiding van Marleen, en Leo had reeds zijn IC706 opgesteld in de tent en de HEX beam volgde kort daarna. Rudi en Freddy namen tijd om de delta loop voor 80m in orde te krijgen terwijl Marc, ON6CC de vertical voor 30m aan het opstellen was. Men was bang dat men niet genoeg stroom kon leveren met de generator, gezien de 2 lineairs en de infrarood verwarmingselementen van Tomas voor de nodige belasting zorgde. Niets was minder waar want de generator kon dit vlotjes aan. Gelukkig want de buiten temperatuur was aan de lage kant. Vooral ’s avonds zakte die tot aan het vriespunt.
De pileups waren hevig, vooral op 40m. Wat opviel was het lage ruisniveau….zo een luxe hadden we thuis niet. Zelfs de dunste signalen werden met gemak opgenomen. De dag van vandaag maakt ieder huis wel op een of andere manier ruis door slechte powerline adapters, ongefilterde voedingen en ledverlichting. Gezien dat het eerstvolgende huis op een afstand van 200m stond hadden we daar geen last van. De laptop van Freddy vertoonde een probleem bij loggen. Eerst werd gedacht aan RF instraling, maar daarna werd duidelijk dat het aan de laptop zelf lag. Serge maakte de eerste QSO’s voor ons op 40m terwijl Leo op 20m in BPSK63 logde.
Het hele NOL-team
Daarna was Walter, ON5WAL klaar om erin te vliegen. We hadden ook filtering voorzien voor ieder station. Allereerst hadden we een W3NQN filter die tussen lineair en transceiver stond en na de PA hadden we de high pass “Raco” filter van 4O3A (thanks Patrick!). Hierdoor konden we met een gerust hart zenden en ontvangen, zonder dat er frontends opgeblazen werden. Condities waren echt belabberd. Men zag dat de meeste stations op 40m gewerkt werden. Belgen en Nederlanders waren om een of andere rede moeilijk tot niet te werken op 40m. De meesten die we werkten waren Engelsen. Ze waren dan ook zeer enthousiast om ons speciaal roepteken te werken. De generator draaide rond één liter benzine per uur, wat niet slecht is gezien de omvang van deze generator. Tegen de avond kregen we Swa, ON5SWA op bezoek die enkele uurtjes voor ons kon opvullen. Swa is een fervente flora en founa specialist, die met zijn zender in de natuur gaat zitten. Wat later kwam Dirk, ON5GS opdagen die samen de latere uurtjes voor hun rekening zouden nemen. Dirk op 40m en Swa op 80m. De slechte condities zorgde er helaas voor dat er niet vele QSO’s gemaakt werden die avond. Tegen de morgen duurde het lang voordat 20m en 30m “open” gingen. Wat Russen stonden reeds vroeg in het log. Pas daarna kwamen de eerste Australiërs en zelfs enkele stations van Alaska in het log te staan! Tijdens de voormiddag kregen we dan nog bezoek van een reporter van Het Belang van Limburg die zeer enthousiast naar ons verhaal luisterde. Enkele foto’s werden gemaakt en ons werd beloofd dat het artikel de volgende dag in de krant zou verschijnen. Iemand van de heemkundige kring kwam dan nog opdagen om ons het volledige verhaal te vertellen van de dodendraad, en als klap op de vuurpijl kwam de burgemeester Jo Brouns van Kinrooi ons een bezoekje brengen. Hij was zeer onder de indruk van onze manier van communiceren, en wist niet dat dit nog bestond. Vooral bij het maken van CW QSO’s met een klassieke seinsleutel door Pascal, PB1SAM zorgde voor fascinatie bij hem. De tent werd op verschillende momenten van de grond gelicht. Niet van enthousiasme, maar door het slechte weer met hevige wind en hagelbuien. De tent moest dus een stevige verankering hebben om het droog te kunnen houden.
Het hele NOL-team
Rudi, ON4SOG had zijn DMR station bij voor 70cm en maakte zo enkele QSO’s met de speciale roepnaam via het nieuwe relais van Genk. Ook op 2m werden er verschillende QSO’s gemaakt via het relais van Peer. Het was wel zo dat wanneer het station van 40m in de lucht kwam, er geen communicatie meer mogelijk was op 2m….
Miet, de XYL van Leo, ON6LEO kwam dan nog opdragen met haar heerlijke zelfgemaakte curry-pompoensoep. Dat ging er goed in gezien het gure april weer.
Tegen 4 uur in de namiddag werd er gedacht om reeds te beginnen met de afbraak van een gedeelte van de stations. Tussen de hagelbuien door was het ons toch gelukt om de tent droog in de kist te krijgen. Rond half 6 stonden we klaar om huiswaarts te rijden. Een zeer geslaagd weekeinde dat zonder onze actieve NOL leden onmogelijk geweest zou zijn! Ook de talloze bezoeken van mensen buiten en binnen de club deden ons een hart onder de riem steken.
Hieronder het volledige resultaat. Meer dan 1400 QSO’s op de teller! Zeker niet slecht gezien de magere condities op de HF banden.